دوره 9، شماره 1 - ( سال 1397، دوره 9، شماره 1 1397 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 27-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdi Zenab M, Besharat M, Davoudi S M. Comparison of psychological symptoms severity in patients skin suffered from diseases with healthy individuals. jdc 2018; 9 (1) :13-27
عبدی ‌زناب مینا، بشارت محمدعلی، داوودی سیدمسعود. مقایسـه‌ی شدت نشـانه‌های روان‌شـناختی در افراد مبتلا به بیماری‌های پوستی با افراد سالم. پوست و زیبایی. 1397; 9 (1) :13-27

1- گروه روان‌شناسی بالینی، دانشکده‌ی روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، minaabdi@ut.ac.ir
2- گروه روان‌شناسی بالینی، دانشکده‌ی روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- گروه پوست و مو، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله، تهران، ایران
زمینه و هدف: بیماری‌های پوستی با مجموعه‌ای از مشکلات و آسیب‌های روانی در ارتباط هستند که می‌توانند بیمار، خانواده و جامعه را تحت‌تأثیر قرار دهند. هدف اصلی این پژوهش مقایسه دو گروه بیماران پوستی و افراد عادی برحسب شدت نشانه‌های روان‌شناختی بود.

روش اجرا: در این پژوهش، 305 نفر از افراد 16 تا 85 ساله (153 مورد و 152 شاهد) شهر تهران انتخاب شدند. علاوه‌بر اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS)، مقیاس وسواس فکری ـ عملی مادزلی (MOCI) و پرسش‌نامه شخصیت آیسنک (EPQ-RS) توسط شرکت‌کنندگان پاسخ داده شد. برای تحلیل داده‌ها از آزمون t برای گروه‌های مستقل و تحلیل واریانس استفاده شد.

یافته‌ها: افراد مبتلا به بیماری‌های پوستی و افراد سالم در متغیرهای افسردگی، اضطراب، وسواس شست‌وشو و نوروزگرایی تفاوت آماری معنادار نداشتند، اما در وسواس چک‌کردن، برونگرایی و خوب‌نمایی تفاوت مشاهده‌شده بین دو گروه معنادار بود. بین سن، جنس، تحصیلات، وضعیت تأهل، شغل و سابقه‌ی بیماری روانی با نشانه‌های روان‌شناختی بیماران رابطه‌ی معنادار مشاهده نشد. بین سابقه‌ی خودکشی و سابقه‌ی بیماری روانی در خانواده‌ی بیماران با برون‌گرایی رابطه‌ی معنادار مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: همبستگی و تعامل بین بیماری‌های پوستی و نشانه‌های اختلال‌های روانی یک رابطه‌ی ساده نیست و هم‌چنان نیازمند برررسی‌های بیشتر است.
دریافت: 1397/3/28 | پذیرش: 1397/3/28 | انتشار: 1397/3/28