دوره 9، شماره 1 - ( سال 1397، دوره 9، شماره 1 1397 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 68-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hedayat K, Ahmad Nasrollahi S, Rastegar H, Zolfaghari F. Determination of ultraviolet A protection factor of sunscreens. jdc 2018; 9 (1) :56-68
هدایت کمند، احمدنصرالهی سامان، رستگار حسین، ذوالفقاری فاطمه، فیروز علیرضا. تعیین مقدار فاکتور حفاظتی اشعه‌ی فرابنفش A در کرم‌های ضدآفتاب. پوست و زیبایی. 1397; 9 (1) :56-68

1- واحد علوم دارویی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- آزمایشگاه ارزیابی بالینی فراورده‌های دارویی، آرایشی و بهداشتی (درمالب)، مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست و جذام، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران / مرکز تحقیقات آرایشی ـ بهداشتی، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تهران، ایران ، snasrollahi@tums.ac.ir
3- مرکز تحقیقات آرایشی ـ بهداشتی، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تهران، ایران
4- آزمایشگاه ارزیابی بالینی فراورده‌های دارویی، آرایشی و بهداشتی (درمالب)، مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست و جذام، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران / مرکز تحقیقات آرایشی ـ بهداشتی، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تهران، ایران
فراورده‌های ضدآفتاب یکی از مهم‌ترین راه‌ها برای محافظت از پوست در برابر آفتاب‌سوختگی، پیری زودرس و سرطان پوست به‌حساب می‌آیند. به دلیل تنوع و گستردگی بالای فراورده‌های ضدآفتاب، اطمینان از توانایی این محصولات در جلوگیری از آثار مخرب بر پوست امری ضروری به‌نظر می‌رسد. برای ارزیابی کارایی فراورده‌های ضدآفتاب در برابر اشعه‌ی UVA از فاکتور حفاظتی (UVA-PF)  UVA protection factorاستفاده می‌شود. به‌دلیل عدم وجود یک استاندارد جامع برای تعیین UVA-PF در ایران، تعیین این فاکتور برای کرم‌های ضدآفتاب ایرانی در کشور‌های خارجی و با پرداخت هزینه‌های گزاف صورت می‌گیرد. برای سنجش UVA-PF به شیوه‌ی درون‌تن دو استاندارد CEN 2006 و FDA 2007 روش تیرگی پایدار پیگمان‌ها (PPD) را پیشنهاد می‌دهند که در عین پیروی از اصول مشابه در جزئیات متفاوت هستند. برای سنجش UVA-PF به شیوه‌ی برون‌تن چهار استاندارد CEN 2006، FDA 2007، FDA 2011 و ISO 24443 (روش پیشنهادی از سوی استاندارد (AS/NZS2604:2012 پروتکل‌هایی را ارائه داده‌اند که در این میان دو استاندارد CEN و FDA 2011 از روش طول موج بحرانی استفاده می‌کنند. استاندارد FDA 2007 کسر اصلاح‌شده‌ی Diffey را معرفی می‌کند. استاندارد ISO 24443 اندازه‌گیری UVA-PF به شیوه‌ی برون‌تن در هماهنگی با PPD را مناسب می‌داند.
در این تحقیق مروری، مستندات جامعی گرداوری شد و درنهایت با توجه به زیرساخت‌ها و امکانات موجود پروتکل جامعی برای تعیین UVA-PF با همکاری آزمایشگاه مرکزی سازمان غذا و داروی ایران تدوین شد.
دریافت: 1397/3/28 | پذیرش: 1397/3/28 | انتشار: 1397/3/28