دوره 9، شماره 4 - ( زمستان 1397، دوره‌ی 9، شماره‌ی 4 1397 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 247-241 | برگشت به فهرست نسخه ها

Davoodi R, Gerayeli R, Soltani E, Mohajeri N, Khani Z, Jalalian Elahi N. Effective factors on the outcome of treating unwanted hair with laser: A retrospective study. jdc 2019; 9 (4) :241-247
داودی رزیتا، گرایلی رفعت، سلطانی الناز، مهاجری نجمه، خانی زهرا، جلالیان الهی ناهید. عوامل مؤثر بر نتیجه‌ی درمان با لیزر جهت رفع موهای زائد: یک مطالعه‌ی گذشته‌نگر. پوست و زیبایی. 1397; 9 (4) :241-247

1- مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران ، DavoodiR@mums.ac.ir
2- کلینیک تخصصی پوست و مو شاپرک، مشهد، ایران
3- مرکز تحقیقات ایمنی بیمار، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4- مرکز تحقیقات پزشکی هسته‌ای، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
زمینه و هدف: در دسته‌ی درمان‌های تخریبی، لیزر موهای زائد به‌صورت گسترده و فراگیر به‌عنوان روشی ساده، کم‌عارضه و مؤثر به‌تدریج جایگزین روش‌های سنتی شده است. هدف مطالعه‌ی حاضر ارزیابی فاکتورهای مؤثر بر نتیجه در درمان موهای زائد با لیزر است.
 روش اجرا: مطالعه‌ی حاضر مطالعه‌ای گذشته‌نگر بر روی پرونده‌ی 122 فرد مراجعه‌کننده به کلینیک تخصصی پوست و مو برای رفع موهای زائد است. افراد مبتلا به هیرسوتیسم و سایر بیماری‌ها در این مطالعه وارد نشدند. ضخامت و رنگ مو، رنگ پوست، تعداد جلسات درمان، سن فرد و فواصل مراجعه سنجیده شدند. داده­ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه‌ی 21 و آزمون‌های تحلیلی شامل مربع کای و رگرسیون لجستیک در سطح معنی­داری کمتر از 5 درصد تحلیل شدند.
 یافته‌ها: میانگین سنی افراد مورد بررسی6/6±3/31 سال بود. میانگین جلسات درمان لیزر 1/2±4/5 جلسه و حداکثر پاسخ در موهای تیره و در افراد با تعداد جلسات درمان بیشتر از 5 جلسه مشاهده گردید (05/0>P). نتایج حاصل از آنالیز مدل چندگانه‌ی رگرسیون لجستیک چندسطحی نشان داد که تعداد جلسات درمان بر رفع موهای ناخواسته تأثیر بسزایی دارد (05/0P<). مقدار سطح زیرمنحنی راک (81/0-61/0) 71/0 با حساسیت 759/0 درصد به‌دست آمد.
 نتیجه‌گیری: بررسی ما نشان می‌دهد که ضخامت مو، رنگ مو و تعداد جلسات درمان عوامل مؤثر در ازبین‌بردن موهای ناخواسته با لیزر است. برای کارایی بهتر لیزر، تعداد جلسات بیشتر با زمان پیگیری طولانی‌تر و منظم‌تر توصیه می‌گردد.
دریافت: 1397/12/21 | پذیرش: 1397/12/21 | انتشار: 1397/12/21