هدف: جراحی زیبایی متقاضیان زیادی در سراسر جهان، بخصوص در ایران دارد و متأثر از متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و روانی متفاوتی میباشد؛ به همین دلیل، این مطالعه با هدف مقایسهی باورها در مورد ظاهر، باورهای غیرمنطقی و نمایهی تودهی بدنی در افراد متقاضی و نیازمند جراحی زیبایی انجام شده است.
روش اجرا: این مطالعهی مقطعی روی متقاضیان جراحی زیبایی در بیمارستان سوانح سوختگی شهید صدوقی یزد در تابستان ۱۳۹۳ انجام شد. در این پژوهش پس از اخذ رضایت از نهاد مربوطه و داوطلبان شرکت در مطالعه، پرسشنامهها بین ۱۵۰ نفر از متقاضیان جراحی زیبایی در بیمارستان سوانح سوختگی شهید صدوقی یزد در تحقیق توزیع گردید که درنهایت ۱۲۶ عدد از پرسشنامهها قابل قبول بود.
یافتهها: افرادی که متقاضی جراحیهای زیبایی بودند، بهطور معنیداری تودهی بدنی (BMI) بیشتر (۰۲۲/۰P=) و نیز باورهای غیرمنطقی بالاتری نسبت به افراد نیازمند این اعمال داشتند (۰۱۷/۰P=)، اما متوسط باورها در مورد ظاهر بین دو گروه اختلاف آماری معنیداری را نشان نداد (۰۵/۰<P). میزان باورهای غیرمنطقی در افراد مؤنث بیش از افراد مذکر بود (۰۱۷/۰P=)، اما باورها در مورد ظاهر در دو جنس یکسان بود (۱۳۱/۰P=). همچنین با توجه به میانگینهای بهدستآمده، باورها در مورد ظاهر (۰۴۹/۰P=) و نیز باورهای غیرمنطقی، بین افراد مجرد بیش از افراد متأهل بود (۰۴۵/۰P=).
نتیجهگیری: میتوان نقش قابل توجه ویژگیهای شناختی، روابط بین فردی، جنسیت، ویژگیهای موقعیتی و بهویژه باورهای غیرمنطقی افراد را در گرایش آنها به جراحی زیبایی استنباط کرد. توصیه میشود که افراد قبل از انجام اعمال جراحی زیبایی به مشاور، پزشک تغذیه و کارشناسان مربوطه مراجعه کنند.