دوره 4، شماره 1 - ( 1-1392 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 33-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naderi M, Shamshiri H, Alizadeh S, Dorgalaleh A, Manafi R, Tabibian S. Cutaneous and mucosal manifestations in patients with beta major thalassemia . jdc 2013; 4 (1) :27-33
نادری مجید، شمشیری حامی، علیزاده شعبان، درگلاله اکبر، منافی شبستری ریما، طبیبیان شادی. تظاهرات پوستی و مخاطی در مبتلایان به بتاتالاسمی ماژور. پوست و زیبایی. 1392; 4 (1) :27-33

1- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران.
2- دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران. ، naderidactorxiii@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

زمینه و هدف: تالاسمی یکی از شایع‌ترین اختلالات تک‌ژنی بوده که در اثر کاهش یا عدم تولید یک یا چند زنجیره‌ی گلوبین ایجاد می‌شود. بتاتالاسمی ماژور از شیوع بالایی برخوردار بوده و بیماران مبتلا نیازمند تزریق مکرر خون هستند. تزریق مکرر خون باعث ایجاد تغییراتی در عناصر مختلف موجود در خون شده و در نتیجه ایجاد ضایعاتی در پوست، مخاط، ناخن و مو می‌شود. مطالعه‌ی حاضر با هدف تعیین فراوانی اختلالات پوستی ـ مخاطی و اختلالات ناخن و مو در افراد مبتلا به بتاتالاسمی در استان سیستان و بلوچستان انجام شده است.

روش اجرا: مطالعه‌ی مقطعی حاضر طی سال 1389 روی 300 بیمار مبتلا به تالاسمی ماژور صورت گرفت. اطلاعات فردی و بالینی بیماران از طریق پرسش‌نامه، بررسی پرونده و معاینه‌ی فیزیکی بیماران توسط پزشک جمع‌آوری شده و سپس داده‌ها از نظر آماری توصیف و تحلیل شدند.

یافته‌ها: میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 17.9±6.3 سال بوده و 64.3% افراد مذکر و 35.7% بیماران مؤنث بودند. در بین تظاهرات پوستی، کک‌ومک (70.7%) شایع‌ترین و پیگمانتاسیون دور چشم (0.3%) نادرترین بودند. هم‌چنین شایع‌ترین اختلال مخاطی مربوط به تورم لثه (41.7%)  بوده و از میان تظاهرات ناخنی، ایجاد خطوط طولی بر روی ناخن (72%) از بالاترین شیوع برخوردار بود.
نتیجهگیری: بهمنظور پیشگیری از تظاهرات پوستی و مخاطی در بیماران مبتلا به تالاسمی پیشنهاد میشود این افراد بهصورت دورهای از نظر این علایم بررسی شوند.

دریافت: 1391/11/23 | پذیرش: 1391/12/24 | انتشار: 1392/4/25