دوره 5، شماره 3 - ( دوره‌ی 5، شماره‌ی 3، پاییز 1393 1393 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 109-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdanfar A, Rajabi M, Hodudi R, Razaghi K, Kalvandi R, saleki M. Comparison of the therapeutic effect of Euphorbia macrolada latex with standard keratolytic therapy on common warts: A randomized, controlled, double-blind clinical trial. jdc 2014; 5 (3) :103-109
یزدانفر آمنه، رجبی محسن، حدودی رضا، رزاقی کیوان، کلوندی رمضان، سالکی مهسا. مقایسه‌ی اثر درمانی شیرابه‌ی گیاه فرفیون (Euphorbia macroclada) با درمان کراتولیتیک متداول روی زگیل معمولی پوست: کارآزمایی بالینی تصادفی، دارای گروه شاهد و دوسویه کور. پوست و زیبایی. 1393; 5 (3) :103-109

1- مرکز تحقیقات پوست، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، amyazdanfar2000@yahoo.com
2- گروه گیاهان دارویی، مؤسسه‌ی آموزش عالی علمی ـ کاربردی جهاد کشاورزی، همدان
3- گروه منابع طبیعی، مؤسسه‌ی آموزش عالی علمی ـ کاربردی جهاد کشاورزی، همدان
4- مرکز تحقیقات روان‌شناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
زمینه و هدف: زگیل از بیماری‌های ویروسی شایع پوست است که توسط ویروس پاپیلوم انسانی ایجاد شده و هزینه‌های بهداشتی، درمانی و زیبایی بالایی را در جامعه به خود اختصاص می‌دهد. فرفیون گیاهی است یک‌ساله، متعلق به تیره‌ی افوربیا که دارای هفتاد گونه‌ی علفی و درختچه‌ای است. همه‌ی این گیاهان دارای شیرابه بوده و دارای ارزش دارویی هستند. این گیاهان حاوی مواد ضد ویروسی و ضد توموری بوده و 10 گونه‌ی آن توسط طبیبان سنتی برای درمان زخم‌ها، تومورها، زگیل‌ها و برخی بیماری‌های دیگر استفاده می‌شود. در این مطالعه، اثر شیرابه‌ی گیاه فرفیون برروی زگیل معمولی پوست و مقایسه‌ی آن با درمان شیمیایی موردنظر بود. روش اجرا: شیرابه‌ی فرفیون از منطقه‌ی دهگلان از توابع استان کردستان تهیه و به‌صورت موضعی استفاده گردید. محلول شیمیایی که حاوی 7/16 گرم سالیسیلیک‌اسید، 7/16 گرم لاکتیک‌اسید و 6/66 گرم کلودیون بود، از داروخانه‌ی بهزیستی همدان تهیه و توسط داروخانه تحویل داده شد. آزمایش در قالب یک کارآزمایی بالینی دوسویه کور در بیمارستان فرشچیان همدان برروی 88 نفر انجام گرفت که 44 نفر با درمان گیاهی و 44 نفر با درمان کراتولیتیک معمول روزی 2 بار به‌مدت حداکثر 8 هفته مورد درمان قرار گرفتند. یافته‌ها: بعد از 8 هفته هر دو گروه 100% کاهش ضایعات را نشان دادند. میانگینانحراف‌معیار زمان بهبودی در گروه تحت درمان با شیرابه‌ی فرفیون 4/15/4 هفته و در گروه درمان استاندارد 6/11/5 هفته بود. در هیچ‌کدام از این موارد اختلاف آماری معنی‌داری بین 2 گروه درمان وجود نداشت (05/0P>). هیچ‌گونه عارضه‌ی جانبی نیز توسط افراد تحت مطالعه مشاهده نشد. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد که شیرابه‌ی گیاه فرفیون در درمان زگیل مؤثر است. البته تفاوت تأثیر درمان معمول نسبت به داروی گیاهی ازنظر آماری معنی‌دار نبود. براساس نتایج این مطالعه، شیرابه‌ی این گیاه می‌تواند به‌عنوان درمان مکمل یا جایگزین درمان استاندارد در مبتلایان به زگیل معمولی استفاده شود.
دریافت: 1393/10/15 | پذیرش: 1393/10/15 | انتشار: 1393/10/15