دوره 8، شماره 1 - ( دوره‌ی 8، شماره‌ی 1 1396 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 26-22 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nemati F, Mohammadzaki M, Shamohammadi S, Ghassemi Z, Eskandari E. Evaluation of VanA and VanB genes in cefoxitin resistant Staphylococcus aureus causing skin infections in hospitalized patients in Razi Hospital, Tehran, using real time PCR method. jdc 2017; 8 (1) :22-26
نعمتی فهیمه، محمدزکی معصومه، شامحمدی صفر، قاسمی زینب، اسکندری ابراهیم. بررسی ژن‌های VanA و VanB در استافیلوکوک‌های مقاوم به سفوکسیتین عامل عفونت‌های پوستی بیماران بستری در بیمارستان رازی تهران به روش Real Time PCR. پوست و زیبایی. 1396; 8 (1) :22-26

1- گروه آموزشی نانوفناوری پزشکی، دانشکده‌ی علوم و فناوری نوین، واحد علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، f_nemati82@yahoo.com
2- گروه آموزشی نانوفناوری پزشکی، دانشکده‌ی علوم و فناوری نوین، واحد علوم دارویی دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3- بیمارستان رازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
4- مرکز آموزش و پژوهش بیماری‌های پوست و جذام، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

زمینه و هدف: استافیلوکوک‌ها دومین علت شایع عفونت‌های بیمارستانی و مسئول حدود 80% عفونت‌های چرکی و اغلب عفونت‌های پوستی هستند. ژن‌های VanA، VanB، VanC1، VanC2/C3، VanG، VanL و VanX مسئول کدکردن مقاومت نسبت به ونکومایسین، تیکوپلانین و آووپارسین هستند. مقاومت VanA و VanB غالب‌ترین نوع مقاومت بوده که می‌توانند روی پلاسمید یا کروموزوم قرار گرفته ازطریق کونژوگاسیون منتقل شوند. هدف از انجام این مطالعه بررسی وجود ژن‌های VanA و VanB در استافیلوکوک‌های مقاوم به سفوکسیتین و عامل عفونت‌های پوستی بیماران بستری در بیمارستان رازی تهران به روش  Real Time PCR بوده است.

روش اجرا: جمع­آوری نمونه­ها از خرداد 94 به‌مدت یک‌سال، در بخش میکروب‌شناسی آزمایشگاه بالینی بیمارستان رازی انجام شد؛ بدین‌صورت که زخم­های ترشح­دار بیماران پوستی توسط سوآپ استریل نمونه­برداری شد و روی محیط بلاد آگار و EMB کشت داده و روی لام برده شد. بعد از رشد باکتری‌ها (کوکسی‌های گرم مثبت) برروی محیط بلاد آگار، تست‌های کاتالاز، اکسیداز و کواگولاز انجام شد، برای تعیین حساسیت به ونکومایسین در استافیلوکوک‌های مقاوم به سفوکسیتین از روش E-test استفاده شد و ژن‌های VanA و VanB به‌وسیله Real Time PCR مورد بررسی قرار گرفتند.

یافتهها: از 978 بیمار دارای ضایعه پوستی ترشح‌دار، 733 نمونه انواع استافیلوکوک جدا شد. از این تعداد 124 نمونه مقاوم به سفوکسیتین بود که تست نواری ونکومایسین برایشان انجام شد و 8 نمونه دارای جواب بالای 3 و 5 عدد از آن‌ها مقاومت بالا، یعنی بالای 16 بودند. اما علت این مقاومت در هیچ کدام ژن‌های VanB و VanA نبود.

نتیجهگیری: به‌علت گسترش سویه‌های مقاوم استافیلوکوک در عفونت‌های پوستی و بیمارستانی، شناسایی ژن‌های کدکننده‌ی آن در جهت استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های مناسب برای کاهش دوره‌ی درمان و عوارض مصرف آنتی‌بیوتیک‌های مختلف ضرورت دارد.

دریافت: 1396/4/31 | پذیرش: 1396/4/31 | انتشار: 1396/4/31