دوره 11، شماره 3 - ( پاییز 99، دوره 11، شماره‌ی 3 1399 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 204-192 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi N, Faraji E, Allami M. Body image and amputation: Evaluation of psychometric properties of the Amputee Body Image Scale (ABIS). jdc 2020; 11 (3) :192-204
صادقی نگار، فرجی الهه، علامی مصطفی. تصویر بدنی و آمپوتاسیون: ارزیابی ویژگی‌های روان‌سنجی مقیاس تصویر بدنی در افراد آمپوته. پوست و زیبایی. 1399; 11 (3) :192-204

1- گروه روان‌شناسی بالینی، دانشکده‌ی روان‌شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، negar.sa.35@gmail.com
2- گروه آسیب‌شناسی و حرکات اصلاحی، دانشکده‌ی تربیت بدنی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
3- گروه پژوهشی تجهیزات پزشکی و توان‌بخشی، مرکز تحقیقات مهندسی و علوم پزشکی جانبازان، تهران، ایران
زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی مقیاس تصویر بدنی در افراد آمپوته بود.

روش اجرا: یک نمونه‌ی 200 نفری از جانبازان قطع عضو و افراد قطع عضو تحت پوشش هلال احمر با استفاده از نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به نسخه‌ی فارسی مقیاس تصویر بدنی در افراد قطع عضو، مقیاس سازگاری اجتماعی بل و مقیاس رضایت از نواحی بدن پاسخ دادند. پایایی این مقیاس با استفاده از روش همسانی درونی و همبستگی مجموعه‌ی ماده محاسبه شد. همچنین به‌منظور بررسی روایی مقیاس از تحلیل عاملی تأییدی، روایی ملاکی و روایی همگرا استفاده شد.

یافته‌ها: ضریب آلفای کرونباخ (89/0) و همبستگی‌های مجموعه ماده نشان داد که پایایی این مقیاس در حد مطلوبی بود. نتایج تحلیل عاملی تأییدی ساختار تک‌عاملی مقیاس را تأیید کرد. همچنین روایی ملاکی این مقیاس با مقیاس سازگاری اجتماعی بل و روایی همگرا با مقیاس رضایت از نواحی بدن مطلوب گزارش شد.

نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد نسخه‌ی فارسی مقیاس تصویر بدنی در افراد قطع عضو ابزار مناسبی برای اندازه‌گیری تصویر بدنی در این افراد است و می‌تواند در زمینه‌های پژوهشی و درمانی در نمونه‌ی ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.
دریافت: 1399/10/9 | پذیرش: 1399/8/10 | انتشار: 1399/8/10