دوره 12، شماره 4 - ( دوره 12، شماره‌ 4 1400 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 269-256 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nowruzi B. A review of bioactive compounds of cyanobacteria and microalgae as cosmetically useful supplements. jdc 2022; 12 (4) :256-269
نوروزی بهاره. مروری بر ترکیبات زیست‌‌فعال سیانوباکتری‌ها و ریزجلبک‌ها به‌عنوان مکمل‌های آرایشی ـ بهداشتی فراسودمند. پوست و زیبایی. 1400; 12 (4) :256-269

گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم و فناوری‌های همگرا، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، bahareh.nowruzi@srbiau.ac.ir
امروزه متابولیت‌های ارزشمند ریزجلبک‌ها در تولید بسیاری از محصولات آرایشی بهداشتی کاربرد عمده‌ای دارد؛ چراکه زیست‌توده جلبک‌ها حاوی رنگدانه‌ها، پروتئین‌ها، اسیدهای چرب ضروری، پلی‌ساکاریدها، ویتامین‌ها و مواد معدنی است که همگی در تهیه مواد طبیعی هم به‌عنوان غذا و هم در لوازم آرایشی مورداستفاده هستند. درواقع این متابولیت‌های ثانویه با اثرات ضدلک و ضدمیکروبی، ضدپیری، ضدآفتاب و سفیدکننده پوست می‌توانند پوست را ترمیم و التیام بخشیده و از پوست در برابر آسیب اشعه فرابنفش محافظت و از التهاب جلوگیری نماید. محصولات آرایشی موجود را می‌توان در بسیاری از موارد با محصولات آرایشی مشتق‌شده از ریزجلبک‌ها که سازگار با محیط زیست و همین‌طور ایمن هستند، جایگزین کرد. اثرات ریزجلبک‌ها و محصولات غذایی مشتق‌شده از آن‌ها در مطالعات مختلف تغذیه‌ای در سراسر جهان آزمایش شده است. با این حال، مطالعات بسیار کمی در مورد کاربردهای آرایشی آن‌ها وجود دارد؛ لذا در این مقاله مروری سعی گردید به بررسی چندین گونه ریزجلبک، روش‌های کشت، استفاده از زیست‌توده و مولکول‌های زیست‌فعال مشتق‌شده از ریزجلبک‌ها در تولید محصولات ضدپیری، ضدآفتاب و سفید‌کننده پوست در فرمولاسیون ترکیبات آرایشی بپردازد.
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/12/26 | پذیرش: 1400/11/15 | انتشار: 1400/11/15