دوره 13، شماره 3 - ( دوره 13، شماره 3 1401 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 182-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afshari P, Beheshtinasab M, Javadmohamadi M, Maraghi E, Cheraghi M. Hand skin health; missed problem associated with the Covid-19 pandemic: evaluation of menopause women based on WHO standard. jdc 2022; 13 (3) :173-182
افشاری پوراندخت، بهشتی‌نسب مریم، جوادمحمدی محمد، مراغی الهام، چراغی ماریا. سلامت پوست دست؛ مشکل فراموش‌شده مرتبط با پاندمی کووید ـ 19: ارزیابی زنان منوپوز براساس استاندارد WHO. پوست و زیبایی. 1401; 13 (3) :173-182

1- مرکز تحقیقات منوپوز و آندروپوز، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور، اهواز، ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور، اهواز، ایران
3- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور، اهواز، ایران
4- مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور، اهواز، ایران ، maria.cherghi@gmail.com
زمینه و هدف: با پاندمی کووید ـ 19 از سال 2019، اهمیت رعایت بهداشت دست در سراسر جهان مطرح شد. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر سلامت پوست دست زنان منوپوز در دوران پاندمی کووید ـ 19 انجام شد.

روش اجرا: این مطالعه مقطعی بر روی 94 مراجعه‌کننده به درمانگاه یائسگی بیمارستان امام خمینی (ره) اهواز طی شهریور تا آبان 1378 انجام شد. ابزار این پژوهش پرسش‌نامه ویژگی‌های فردی و ابزار خودارزیابی پوست و دست بود (ضمیمه 3 از «دستورالعمل‌های بهداشت دست در مراقبت‌های بهداشتی»). داده‌ها با استفاده از نسخه 22 نرم‌افزار SPSS وارد و تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی‌داری کمتر از 05/0 درنظر گرفته شد.

یافته‌ها: میانگین سنی مشارکت‌کنندگان در پژوهش 6/53 بود. میانگین دفعات شست‌وشوی دست در خارج منزل 28/5 و در داخل منزل 43/10 گزارش شد. 7/94 درصد خانم‌ها حداقل درجاتی از مشکل را در پوست دست خود گزارش و اعلام کردند مشکلات پوست دست آن‌ها در ایام پاندمی کووید ـ 19 به میزان قابل‌توجهی افزایش یافته است.

نتیجه‌گیری: در شرایط ویژه‌ای چون پاندمی کرونا که دست‌ها بارها و بارها با مواد ضدعفونی‌کننده شسته می‌شوند، پوست دست‌ها در معرض آسیب مضاعف نسبت به شرایط عادی قرار می‌گیرند بنابراین، لزوم آموزش حفظ سلامت دست‌ها به‌عنوان بخشی از سلامت عمومی به‌ویژه در زنان میان‌سال باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
دریافت: 1401/9/29 | پذیرش: 1401/8/15 | انتشار: 1401/8/15