دوره 14، شماره 3 - ( دوره 14، شماره‌ 3 1402 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 151-144 | برگشت به فهرست نسخه ها

Molavi F, Asadi K, Akhondi Ranjbar M, Ghalenavi N, Etemadoleslami Bakhtiar F, Adell Rastgoo T et al . A comparative study of the morphology of the effect of medical leech Hirudo medicinalis oil on facial skin using geometric morphometry software. jdc 2023; 14 (3) :144-151
مولوی فرحناز، اسدی کیمیا، آخوندی رنجبر معصومه، قلعه‌نوی نگار، اعتمادالاسلامی بختیار فاطمه‌سادات، عادل راستگو تارا و همکاران.. بررسی مقایسه‌ای ریخت‌شناسی تأثیر روغن زالوی طبی برروی پوست صورت با استفاده از نرم‌افزار ریخت‌سنجی هندسی. پوست و زیبایی. 1402; 14 (3) :144-151

1- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران ، farahmolavi@gmail.com
2- گروه زیست‌شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، مشهد، ایران
3- گروه پزشکی عمومی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
زمینه و هدف: استفاده از عصاره زالو در تهیه مکمل‌های آرایشی و ترکیبات دارویی همیشه مورد توجه بوده است. تاکنون تأثیر این عصاره بر روی حجم‌دهی بافت پوششی پوست به‌صورت علمی تأیید نشده است و پژوهشی درخصوص مقایسه اثر انواع روغن‌های پایه در این عصاره صورت نگرفته است.

روش اجرا: هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عصاره زالو در پایه‌های روغن زیتون، روغن کرچک و روغن بادام تلخ برروی پوست صورت توسط نرم‌افزار ریخت‌سنجی هندسی لندمارک پایه بود. بدین‌منظور تعداد 25 نفر از گروه سنی 45 الی 55 سال انتخاب شدند. به‌منظور مقایسه تغییرات ریخت‌شناسی به مدت چهل روز در یک ساعت مشخص تصاویر با استفاده از دوربین دیجیتال تهیه شد. بر روی تصاویر دوبعدی، تعداد 12 نقطه لندمارک با استفاده از نرم‌افزار TpsDig2 قرار داده شد. داده‌های شکلی حاصل پس از تحلیل روی‌هم‌گذاری، با استفاده از تحلیل پروکراست با روش‌های آماری چند متغیره PCA و CVA و تحلیل خوشه‌ای (CV) تجزیه و تحلیل شدند.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌دار عصاره زالو در حجم‌دهی و رفع چین و چروک با پایه روغن زیتون وجود دارد (001/0P<)؛ ولی دو گروه روغن کرچک و روغن بادام تلخ تفاوت معنادار نداشتند (010/0P>).

نتیجه‌گیری: عصاره زالو در بازه زمانی مطالعه حاضر تأثیری بر رفع چین و چروک ندارد و تورم موضعی در بافت پوششی پوست ایجاد نمی‌کند.
دریافت: 1402/9/30 | پذیرش: 1402/8/10 | انتشار: 1402/8/10