دوره 1، شماره 2 - ( 4-1389 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 77-70 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi S, Baghiani Moghadam M H, Noorbala M T, Mazloomi S S, Fallahzadeh H, Daya A. Survey about the role of appearance concern with skin cancer prevention behavior based on protection motivation theory. jdc 2010; 1 (2) :70-77
محمدی سهیلا، باقیانی‌مقدم محمدحسین، نوربالا محمدتقی، مظلومی محمودآباد سیدسعید، فلاح‌زاده حسین، دایا احمد. نقش توجه به ظاهر در انجام رفتارهای پیشگیری‌کننده سرطان پوست بر اساس تئوری انگیزش محافظت. پوست و زیبایی. 1389; 1 (2) :70-77

زمینه و هدف: سرطان پوست شایع‌ترین نوع سرطان در شهر یزد می‌باشد. دوران کودکی و نوجوانی یک زمان مهم و ویژه برای پیشگیری از سرطان پوست در آینده است. هدف مطالعه‌ی حاضر بررسی نقش توجه به ظاهر در انجام رفتارهای پیشگیری‌کننده سرطان پوست بر اساس تئوری انگیزش محافظت است.
روش اجرا: شرکت‌کننده‌های این مطالعه‌ی مقطعی، شامل 360 دانش‌آموز دختر مقطع دبیرستان از 4 دبیرستان شهر یزد بود. داده‌ها از طریق پرسش‌نامه خود گزارشی جمع‌آوری گردید و با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS و آزمون‌های آماری ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین توجه به ظاهر با سازه‌های حساسیت درک‌شده، شدت درک‌شده، خودکارآمدی، کارآمدی پاسخ، انگیزش محافظت و رفتار همبستگی مثبت در سطح 0.01 وجود داشت. میزان پیش‌گویی رفتارهای محافظت‌کننده به‌وسیله‌ی سازه‌های حساسیت درک شده، شدت درک‌شده، خودکارآمدی، کارآمدی پاسخ، انگیزش محافظت، هزینه‌های پاسخ و توجه به ظاهر 0.56 بود که در این میان نقش حساسیت درک‌شده (0.120=β) بیش از سایر متغیر‌ها بود. همچنین میزان پیش‌گویی رفتار‌های محافظت‌کننده به‌وسیله‌ی سازه انگیزش محافظت 41% بود.
نتیجه‌گیری: این مطالعه اثربخشی تئوری انگیزش محافظت را در پیش‌گویی رفتارهای پیشگیری‌کننده از سرطان پوست و اهمیت توجه به ظاهر در انجام رفتارهای پیشگیری‌کننده سرطان پوست در شرکت‌کنندگان را تأیید می‌کند.

دریافت: 1388/11/9 | پذیرش: 1389/3/30 | انتشار: 1392/4/25